woensdag 16 december 2015

Simulaties elektriciteit

Deze week zijn er P.O.'s (praktische opdrachten) in de bovenbouw - en dus is veel apparatuur niet beschikbaar. (Net als de toa's).

Geen nood: de leerlingen uit de 2e klassen hebben al ervaring met de fysieke apparatuur en dus kan er nu mooi verder geëxperimenteerd worden op de computer.

De gebruikte simulaties zijn die van de Phet (DC-kit) en die van Crocodile Clips.

Met die van de Phet kan de leerling proberen welke materialen geleiden en welke isoleren. Een verslagje van de opdracht en de uitkomsten kan in enkele regels in een Word-document.

Ik heb de leerlingen meteen laten zien hoe je een schermafdruk maakt en in Word plakt. Dit gaat op de laptops nét iets moeilijker omdat er naast de Control- (Ctrl) en de PrintScreen-toets (PrtSc) óók de toets voor speciale functies (Fn) gebruikt moet worden.

Met de simulatie van Crocodile konden de leerlingen redelijk vrij experimenteren.
Ik heb ze aangeraden om de schema's die tot nu toe in hun schrift staan na te bouwen, maar dat ze ook zelf nieuwe schakelingen mochten bedenken. Een schermafdrukje en de uitleg van de werking komt dan weer in dat Word-bestand. Het uiteindelijke doel was om de hotelschakeling van opgave 60 na te bouwen en daarmee de vragen van deze opgave te beantwoorden.

De lessen (één les, maar meerdere keren gegeven) pakten goed uit. De minpunten: er zijn in deze volle klassen eigenlijk net te weinig fatsoenlijk werkende computers. Daardoor moesten sommige leerlingen samenwerken op één computer. Ook het inloggen duurt soms eeuwen.

Dat sommige leerlingen 'vast' komen te zitten wordt als bijna vanzelf door klasgenoten opgelost. Het voordeel van (bijna) iedereen achter een eigen computer is dat er geen wegduik-gedrag voorkomt. Veel leerlingen maken ergens kortsluiting. Heel leerzaam natuurlijk - en meteen hét grote voordeel van simulaties.

De leerlingen konden aan het eind van de les zelf goed aangeven wat ze geleerd hadden: het gebruik van programma's om natuurkunde te simuleren; het verschil tussen geleiders en isolatoren; hoe je kortsluitingen kunt voorkomen en opheffen; dat je lampjes hebt die het niet altijd doen (ledjes!) en hoe een hotelschakeling werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten